Två teaterbesök på ett veckoslut i November
Fredag 16.11  på Lillan

Nu har jag fått en rejäl dos med kultur närmare bestämt teater. På fredag var jag i gott sällskap och titta på Fly me to the moon var en komedi i en akt skriven av Marie Jones. I rollerna som hemvårdare hade vi Pia Runnakko (Fia) och Linda Zilliacus (Lilja).  Pjäsen var riktigt rolig, dialogen fungerade bra och skådespelarna var duktiga. Pjäsen är en riktigt fin helhet.

Pia Runnakkos karaktär Fia är en medelålders kvinna som levt livets hårda skola. Hon är en äkta working woman & survivor. Hon har de roligaste replikerna och hon var trygg i rollen som Fia. Hon är en  kvinna som fått lära sig att en vit lögn här och var är helt på sin plats. Lilja är en betydligt yngre hemvårdare som har småbarn och lever just nu den sk ruuhkavuodet. Den klassikern hur kombinera arbete och föräldraskap samt dessutom leva på små inkomster. Lilja var mera osäker, ifrågasatte Fias upptåg men hon blev slutligen  övertygad av Fias planer.


Hela handlingen utspelas hemma hos Martin 90 år. Under morgonbesöket har Fia fört honom på wc. Konstigt nog  har Martin sen låst dörren. Det visar sig att han har dött. Lilja och Fia gör upp praktiska planer på vart de ska ringa för att konstatera dödsfallet. Då får Fia en idé! De kunde ha nytta av Martins sista pension och pensionsdagen är idag. Hur de sen går får ni gå och titta själva!
Jag rekommenderar Fly me to the moon, en rolig och berörande pjäs om den vanliga människan.


Nypremiär från år 2016 -Förvandlingen av Kafka

Fotat mitt programblad, på bilden fantastiska Miisa Lommi

På lördag den 17.11 såg jag denna pjäs på Svenska Teatern. De var en pjäs att komma ihåg! En helt unik dansteater regisserad av Carl Knif. Jag upplevde att den var obehaglig och  skrämmande som om jag skulle befinna mej  i en mardröm. En mardröm som trollband mej totalt! Det är en mörk historia men med få ljus punkter som bl.a. syskonskapet,speciellt i början av föreställningen. Alltså vilka skådespelarprestationer! Jag berördes mest av Gregors syster som spelas av Miisa Lommi. Jag hade aldrig sett henne tidigare. Omg hennes kroppsspråk, gester, alla rörelser uti fingerspetsarna. Hon påminde till utseende och peruk lite som en docka. Gregor eller skalbaggen  spelas av Patrik Henriksen också han imponerade stort.  Han var mycket trovärdig även han i sin roll. Han hade en mycket fysisk roll och klättrade på väggar och gungade runt på möbler.  Gregors far spelas av Niklas Åkerfelt och honom upplevde jag närmast skräckinjagande. Gregors  mor spelas briljant av Simon Häger. Jag upplevde föräldrarna som väldigt skrämmande och samtidigt rädda figurer.  Den går ännu ca 6 gånger i december på Svenska Teatern i Helsingfors sedan har jag förstått att de ska ut på turné i Sverige med Riksteatern. 

Kolla in trailern om ni vågar?


Trailer Förvandlingen


Ha en fin vecka!Kommentarer